wtorek, 4 lipca 2017

Koktajl quinoa + rabarbar + banan

Latem często mam w lodówce zapas musu z rabarbaru, robię go w bardzo prosty sposób. wystarczy poddusić rabarbar z odrobiną wody, aż zmięknie, a następnie przestudzić i starannie zblendować. dodaję go później do koktajli, sosów sałatkowych, ciast, albo przerabiam na galaretkę i kisiel. Dzisiaj zrobiłam z nim proste smoothie zdodatkiem quinoy i banana. :)

Składniki:

4 łyżki ugotowanej białej quinoy
5 łyżek musu z rabarbaru
1 banan
150 - 200 ml wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i starannie miksujemy. Najlepiej podawać schłodzone :) 

15 komentarzy:

  1. Nie powiem, ciekawy koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością jest pożywny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny koktajl :) Chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że ja w tym roku nawet nie spróbowałam rabarbaru. Muszę szybko to nadrobić nim minie sezon na to pyszne warzywo. Koktajl wygląda bardzo ciekawie. Szczególnie podoba mi się konsystencja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to konieczni musisz nadrobić. Ja uwielbiam rabarbar, to bardzo ciekawy i wszechstronny składnik.

      Usuń
  5. Fajny pomysł, nigdy nie próbowałam quinoa w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze musi być ten pierwszy raz ;) polecam też inne moje przepisy na koktajle z quinoą ;)

      Usuń
  6. Cudowny koktajl i ten mus z rabarbaru... Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za rabarbarem, albo po prostu w dzieciństwie się z nim nie polubiłam. Obecnie w sumie nie wiem, jak by mi posmakował, gdyż dawno go jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto zacząć od takiego koktajlu, smak rabarbaru nie dominuje tutaj, ale fajnie przełamuje słodycz bananów ;)

      Usuń
  8. Po składnikach już widać, że jest smacznie i zdrowo :D

    OdpowiedzUsuń