niedziela, 28 maja 2017

Sałatka z mniszkiem, duszonym rabarbarem, orzechami brazylijskimi i czarną quinoą

Chyba dawno nie było sałatki, co jest do mnie niepodobne ;) A wiosną trzeba korzystać z wszelkich darów, szczególnie tych zdrowych i pysznych. Koniecznie musi być mniszek, musi być rabarbar, kilka fajnych dodatków i sałatka gotowa. Duszony rabarbar z powodzeniem zastąpi dressing. Zapraszam :)

Składniki:

pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy
kilka liści sałaty
mały pęczek liści mniszka
1 łodyga rabarbaru
szczypta cukru kokosowego
kilka orzechów brazylijskich
kilka jadalnych kwiatów

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na kawałki i mieszamy z liśćmi mniszka. Rabarbar kroimy w grube plastry i dusimy z odrobiną wody i szczypta cukru kokosowego, aż trochę zmięknie. Gdy przestygnie dodajemy go do sałatki, dorzucamy też czarną quinoę. Posypujemy wszystko kawałkami orzechów brazylijskich i ozdabiamy jadalnymi kwiatami. 

16 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie, jak wszystkie dania, które prezentujesz :) Pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie zestawiasz składniki sałatek :) Ciekawe i bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie ;)
    Uwielbiam dodatek orzechów w sałatkach :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadło do gustu takie połączenie.

      Usuń
  5. Jadalne kwiaty dodają tej sałatce tyle uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniało mi się, że w tym roku miałam w końcu spróbować rabarbaru :) Pomysł na sałatkę bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej uwielbiam zapach świeżo ściętego rabarbaru :)

      Usuń
  7. Cudownie wygląda Twoja sałatka, świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń