poniedziałek, 31 lipca 2017

Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku

Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezglutenowy placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki.

Składniki:

5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
1 i 1/2 szklanki mąki z czerwonej soczewicy
1 i 1/4 szklanki wody
5 łyżek oliwy z oliwek
świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn)
1 malutka cukinia
10-12 pomidorków koktajlowych
kilka plasterków wędzonego parzonego boczku
10 plasterków młodego pora
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych poszatkowanych ziół, quinoę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy plasterki cukini, pora, boczku i pomidorki koktajlowe (w całości, lub połówki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 45 minut. Gotowy placek można podawać polany oliwą z oliwek, ub ulubionym sosem (np. czosnkowym). Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Chciałabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko! To gotowa mąka z soczewicy czy zmieliłaś soczewicę? Z chęcią zrobiłabym taki placek tylko z tą mąką mam problem ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny placek z cudownymi dodatkami, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jak zwykle podziwiam wspaniałe zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy ciasta wytrawne z ciecierzycy ale z soczewicy jeszcze nie próbowałyśmy :D Wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, quinoa coraz bardziej mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, szkoda, że składniki niestety nie dla mnie :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń