poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Sałatka z zielonymi szparagami, białą fasolą, czarną quinoą i wiosennym pesto

Dawno nie było tu sałatki. Jak to się stało? Nie mogę pojąć. A tyle dobrości wiosennych dookoła ;) 
No to jest, takie miałam śniadanko ostatnio, dzień wcześniej wieczorkiem zrobiłam pesto i rano jak znalazł. 

Składniki:

6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
kilka zielonych szparagów
pół puszki białej fasoli
5 rzodkiewek
1/4 smaczliwki
kilka liści sałaty lodowej
mały pęczek czosnku niedźwiedziego
garść rukoli
garść natki pietruszki
liście z 1 pęczka rzodkiewki
1/4 szklanki tartego parmezanu
1/3 szklanki łuskanych nasion słoneczknika
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny 
klarowane masło
pieprz
sól

Wykonanie:

składniki na pesto - czosnek niedźwiedzi, rukola, natka pietruszki, liście rzodkiewki, parmezan, słonecznik, oliwę, sok z cytryny, trochę roli i pieprzu - umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na pesto, do takiej konsystencji, jaka Wam najbardziej odpowiada.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i przesmażamy je chwilę na klarowanym maśle, delikatnie solimy.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki do półmisków, dodajemy fasolę, plasterki rzodkiewek i smaczliwki, quinoę, szparagi i na samym wierzchu robimy kleksy z pesto. Gotowe!

8 komentarzy:

  1. Super przepis, uwielbiam zielone, wiosenne sałatki ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pożywna i zdrowa :) Prawdziwie wiosenna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ kolorowa :) Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy w sałatce też jest awokado? Bo chyba widzę je na zdjęciu a nie widzę w składnikach ;) Dodatek pesto do sałatek to świetny pomysł! Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest :) Ja bardzo lubię polską nazwę awokado - smaczliwka, jest ładna, więc uparcie jej używam ;)

      Usuń
  5. Pysznie ! i bardzo, bardzo zdrowo. Patrząc na Twoją sałatkę, jem ją oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna kompozycja, fajnie, że już mamy krajowe szparagi :)

    OdpowiedzUsuń