wtorek, 2 lutego 2016

Quinoa na mleku z cynamonem



Dziś powrót do smaków dzieciństwa :) Jest wspomnienie ryżu na mleku z cynamonem, jest i quinoa w takiej odsłonie ;) 

Składniki:

pół szklanki ziarna białej quinoy
2 szklanki mleka
1-2 łyżki masła
cynamon
cukier trzcinowy
szczypta soli

Wykonanie:

Quinoę dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie całe mleko. Przekładamy ją do miseczki. Masło rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy tak długo, aż nabierze złocistego koloru i zacznie się rumienić (trzeba uważać, żeby się nie spaliło), wtedy od razu zdejmujemy z ognia i polewamy nim quinoę, posypujemy cynamonem i cukrem i możemy wspominać zimowe popołudnia spędzane u babci ;) 

3 komentarze:

  1. Cynamon i kasze / ryż to pyszne danie z cynamonem. Działa także przeciw wzdęciowo :) Polecam takie śniadania i dzieciakom też powinno smakować :)

    OdpowiedzUsuń