piątek, 6 maja 2016

Grillowana dorada w czosnku niedźwiedzim, nadziewana czerwoną quinoą :)

Długi weekend majowy za nami, a to oznacza zaliczoną inaugurację sezonu grillowego. Dziś jedno z moich ulubionych dań z grilla - ryba :) Wybrałam przepyszną doradę, a do niej oczywiście komosę ryżową, tym razem czerwona sprawdziła się rewelacyjnie. Plus coś, obok czego o tej porze roku nie można przejść obojętnie - świeży czosnek niedźwiedzi. Polecam!

Składniki:

5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy
1 świeża dorada
kilka świeżych liści czosnku niedźwiedziego
pół cytryny
plaster zimnego masła
pieprz
sól
czarne oliwki i pomidorki koktajlowe do ozdoby

Wykonanie:

Doradę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Quinoę mieszamy z siekanym czosnkiem niedźwiedzim (wybieramy te mniejsze liście), nadziewamy nią rybę, do środka wkładamy też kawałek masła i 2 plasterki cytryny. Rybę owijamy dużymi liśćmi czosnku niedźwiedziego i zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. Następnie wrzucamy doradę na grilla i opiekamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami i oliwkami, które też warto trochę podpiec. Do przystrojenia ryby użyłam również wiosennych bratków i nierozwiniętych kwiatów czosnku niedźwiedziego, jedne i drugie pięknie wyglądają i są jak najbardziej jadalne ;) Smacznego :)


 Piękne ryby na grilla można kupić w Delikatesach Alma http://www.alma24.pl/

GRILL PIKNIK Menu

4 komentarze:

  1. Uwielbiam doradę z czosnkiem i rozmarynem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd wezmę świeży czosnek niedźwiedzi? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamówiłam na kooperatywie spożywczej na Facebooku, ale dostępny jest też na lokalnych targowiskach z warzywami. We Wrocławiu widziałam na w budkach między Areną a Sky Tower i na Wrocławskim Bazarze Smakoszy ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam grillowane ryby, mają intensywny smak i aromat gdy przyrządzi się je z dokładnością i precyzją co do smaku. Wygląd rybki jest bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń