czwartek, 28 lipca 2016

Quinoa z cukinią, pak choi i solonymi orzechami macadamia

Sezon na cukinię w pełni, więc nie może jej zabraknąć na blogu ;) Połączyłam ją z moim ostatnim odkryciem, czyli pak choi - kapustą chińską. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jej próbować, nie wiem jak to się stało, być może była zbyt niepozorna, żeby zwrócić moją uwagę. Bardzo źle, bo jest pyszna, więc jak macie okazję ją kupić to zróbcie to koniecznie. Do warzyw dodałam świeżą kolendrę i solone orzechy macadamia, które wpadły mi w oko, a następnie w koszyk ;) w jednym z supermarketów. No i wyszedł taki tam letni obiadek (albo kolacja) w dodatku bez glutenu, bez laktozy i wegański, żeby nie powiedzieć hipsterski hehehe :P

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 cukinia
1 kapusta chińska (pak choi)
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
pół pęczka świeżej kolendry
garść solonych orzechów macadamia
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pieprz indonezyjski
sól

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w ćwierć-plasterki cukinię, poszatkowaną kapustę chińską i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy utartym w moździerzu pieprzem i solą, dusimy aż warzywa lekko zmiękną, ale nie za długo, żeby się nie rozgotowały. Na koniec posypujemy wszystko kolendrą i orzechami, podajemy z quinoą (można wymieszać z nią, lub podawać na talerzu obok siebie, według uznania).
 

3 komentarze:

  1. Kapusty pak choi jeszcze nie próbowałam. A cukinie teraz to grzech nie wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie brzmi i wygląda :) Na pak choi też mamy od dawna ochotę :D

    OdpowiedzUsuń