niedziela, 31 lipca 2016

Quinoa z wiśniami i tonką pod chrupiącą kruszonką

I jak tu nie wykorzystać tak wspaniałych owoców, jak wiśnie do kolejnej odsłony quinoy z kruszonką. No trzeba było :)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2/3 szklanki wypestkowanych wiśni
1/2 nasionka tonki
1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;))

25 gram masła kokosowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki płatków owsianych BG

Wykonanie:

Quinoę mieszamy z miodem i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Układamy na niej warstwę wiśni i posypujemy drobno startą tonką. Z masła kokosowego, cukru, mąk i płatków zagniatamy kruszonkę i przykrywamy nią owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 - 15 minut. Gdy kruszonka się zrumieni możemy podawać deser. Uwaga gorące!

3 komentarze:

  1. nasionka tonki? Wow! Nie słyszałyśmy o nich wcześniej!
    Wiśnie pod takimi skarbami ^-^

    OdpowiedzUsuń