Już chyba wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z mąki kasztanowej i quinoa, masło z orzechów laskowych, soczyste, słodkie czereśnie i to wszystko posypane ekspandowanymi ziarenkami komosy ryżowej.
Składniki:
3 łyżki mąki z quinoa
5 łyżek mąki kasztanowej
2 jajka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka cukru kokosowego
5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych
3 garście wypestkowanych czereśni
6 łyżek ekspandowanej quinoy
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe :)
Składniki:
3 łyżki mąki z quinoa
5 łyżek mąki kasztanowej
2 jajka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka cukru kokosowego
5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych
3 garście wypestkowanych czereśni
6 łyżek ekspandowanej quinoy
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe :)
uuła wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa glutenu się nie boję, ale chętnie spróbowałabym takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, wypróbuję koniecznie! :D
OdpowiedzUsuńTo danie bardzo przypomina mi ice rolls! Z pewnością wybrałabym Twoją opcję! Bardzo ciekawi mnie smak naleśników przygotowanych z mąk, z którymi nie miałam jeszcze styczności. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie po Twoich przepisach widać, że czereśnie to Twoje ulubione owoce. Ja również jestem ciekawa smaku, który może powodować zastosowanie innych mąk! Muszę powiedzieć szczerze, że nie spotkałam się jeszcze z kasztanową mąką.
OdpowiedzUsuńCoś genialnego - wyobrażam sobie ten cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy mąkę kasztanową :) Ostatnio zrobiłyśmy z niej cudowne eklerki ale naleśniki też muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuń