wtorek, 19 lipca 2016

Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami

Już chyba wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z mąki kasztanowej i quinoa, masło z orzechów laskowych, soczyste, słodkie czereśnie i to wszystko posypane ekspandowanymi ziarenkami komosy ryżowej.

Składniki:

3 łyżki mąki z quinoa
5 łyżek mąki kasztanowej
2 jajka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka cukru kokosowego
5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych
3 garście wypestkowanych czereśni
6 łyżek ekspandowanej quinoy
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe :) 

7 komentarzy:

  1. Ja glutenu się nie boję, ale chętnie spróbowałabym takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, wypróbuję koniecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie bardzo przypomina mi ice rolls! Z pewnością wybrałabym Twoją opcję! Bardzo ciekawi mnie smak naleśników przygotowanych z mąk, z którymi nie miałam jeszcze styczności. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie po Twoich przepisach widać, że czereśnie to Twoje ulubione owoce. Ja również jestem ciekawa smaku, który może powodować zastosowanie innych mąk! Muszę powiedzieć szczerze, że nie spotkałam się jeszcze z kasztanową mąką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś genialnego - wyobrażam sobie ten cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy mąkę kasztanową :) Ostatnio zrobiłyśmy z niej cudowne eklerki ale naleśniki też muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń