niedziela, 17 lipca 2016

Dietetyczna zupa z zielonych ogórków z prażonymi płatkami quinoa i koperkiem

Latem zwykle staramy się zrzucić zbędną oponkę, albo z powodu upałów nie mamy ochoty na zbyt treściwe obiady, ani nie chce nam się długo gotować. W takim przypadku doskonale sprawdzi się ta lekka i szybka zupa ze świeżych zielonych ogórków, dodałam do niej uprażone płatki quinoa i zielony koperek, wyszło prosto, lekko i smacznie.

Składniki:

5 łyżek płatków quinoa
pół litra wywaru warzywnego
600 gram ogórków
koperek
pieprz
sól

Wykonanie: 

Ogórki obieramy i blendujemy na papkę, dodajemy je do wywaru z warzyw i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni płatkami quinoa i koperkiem. Prawda, że proste?


4 komentarze:

  1. Ogórek i koperek to proste i genialne zarazem połączenie :) quinoa wspaniale dopełnia całość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie jej smak. Przypomina ogórkową? Prażone płatki quinoa to świetny pomysł na dodatek do takich dań ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie nie przypomina tradycyjnej ogórkowej z kiszonych ogórków, bardziej chyba zupę z cukinii, ale smak świeżego ogórka jest wyczuwalny :)

      Usuń