niedziela, 14 sierpnia 2016

Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy i mąki z migdałów ziemnych, zapiekany z jeżynami i kwiatami cukinii

Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :)

Składniki:
 
20 gram mąki z quinoy
30 gram mąki z migdałów ziemnych
2 jajka od szczęśliwych kur
100 ml mleka kokosowego
pół utartego ziarna tonki (można zastąpić wanilią)
2 łyżeczki cukru kokosowego
szczypta soli
kilka kwiatów cukinii
garść jeżyn

Wykonanie:
 
Z mąk, jajek i mleka kokosowego robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy 2 łyżeczki cukru kokosowego, utartą tonkę, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, osuszamy usuwały pręciki, jeżyny myjemy i osuszamy. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym i wstawić na chwilkę do piekarnika, żeby się nagrzała przed wylaniem masy. Na ciasto wrzucamy jeżyny i układamy kwiaty cukinii.  Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go. Łasuchom polecam polać go płynną czekoladą, miodem, lub posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Super apetycznie wygląda :D Jeżynki właśnie zamroziłyśmy na domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń