środa, 18 października 2017

Krem selerowo-ziemniaczany na rosole z rydzami smażonymi na maśle i quinoą

Na rosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi na maśle :)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach
1 średni seler
2 ziemniaki
500 ml rosołu
białe warzywa z rosołu (pietruszka, cebula, seler) 
mięso z kurczaka z rosołu (około 150 gram)
3-4 rydze
1 łyżka klarowanego masła
świeże oregano
pieprz
sól

Wykonanie:

Rydze oczyszczamy, kroimy w plastry i smażymy na klarowanym maśle, lekko solimy.
Seler i ziemniaki obieramy i gotujemy na parze, lub w osolonej wodzie. Następnie studzimy i blendujemy z rosołem, warzywami z rosołu i kurczakiem. Całość podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z rydzami, quinoą i świeżym oregano. Prosto i szybko :)

9 komentarzy:

  1. Grzybki musiały dodać aromatu i smaku - zupa tylko zyskała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... musi być pyszny! i jakie apetyczne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno smakował rewelacyjnie i bardzo aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna zupa, a rydze oprócz smaku, dodają też elegancji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie jak zwykle, pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupka w bardzo oryginalnych smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet "zwykłą" zupę potrafisz podać tak, że szczęka opada :D

    OdpowiedzUsuń