niedziela, 28 sierpnia 2016

Zupa porowo-grzybowa z quinoą

Wbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś czas, porcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
1 por
10 - 12 podgrzybków
1 litr wywaru z kości
3 łyżki klarowanego masła 
świeży tymianek
pieprz
sól

Wykonanie:

 Bardzo drobno posiekany por, podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy, gdy się trochę podsmażą, dolewamy trochę wywaru i dusimy pod przykryciem, aż się zredukuje. Czynność powtarzamy, a gdy składnik są już miękkie dolewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dolać wody. Podajemy z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. Smacznego

3 komentarze:

  1. Nawet z prostych przepisów można stworzyć niezwykłe dania. Ta zupa jest tego przykładem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam "manię" na punkcie grzybów. Koniecznie muszę wykorzystać Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda jak na tego koloru zupę :D Zjadłybyśmy!

    OdpowiedzUsuń