poniedziałek, 23 kwietnia 2018

"Ptasie mleczko" z quinoy z sosem z mango i rabarbarowym "kawiorem" (bez gluenu, bez laktozy, bez cukru)

Dziś mam dla Was pyszny i zdrowy deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia :) Deser jest lekki, smaczny, wegetariański, bezglutenowy, nie ma laktozy, ani rafinowanego cukru, Nic tylko jeść :) Porcja na około 6 silikonowych foremek na mini babeczki.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
1 mango
2 łyżki soku z cytryny
2 łodygi rabarbaru
2 i 1/2 łyżki erytrolu
2 i 1//2 łyżeczki agaru
kilka liofilizowanych truskawek
pół szklanki mocno schłodzonego oleju do wykonania "kawioru"

Wykonanie:

Ugotowaną quinoę mieszamy z 100 ml ciepłego mleka i miksujemy blenderem ręcznym. Pozostałe mleko (200 ml) zagotowujemy z 2 łyżkami erytrolu i 2 łyżeczkami agaru, chwilę gotujemy mieszając cały czas, następnie łączymy ze zblendowaną quinoą i wylewamy do silikonowych foremek, chłodzimy. 
Mango blendujemy, przecieramy przez sitko i mieszamy z sokiem z cytryny.
Rabarbar gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby po obciśnięciu uzyskać około 100 ml wywaru. Dosładzamy go 1/2 łyżki erytrolu, dodajemy 1/2 łyżeczki agaru i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż płyn się zredukuje mniej więcej o połowę. Gorący wkraplamy do mocno schłodzonego oleju, można użyć dużej strzykawki, pipety, albo łyżeczki. Gdy kuleczki "kawioru" uformują się, odcedzamy je z oleju i przepłukujemy zimną wodą na gęstym sicie.
Schłodzony deser wyjmujemy z foremek, podajemy z sosem z mango i rabarbarowym "kawiorem", posypujemy rozgniecionymi liofilizowanymi truskawkami i ozdabiamy kwiatami. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie, aż chce się od razu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :) Wyglądają uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić , tylko że z mlekiem roślinnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic tylko jeść, tak pięknie i apetycznie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. rabarbarowy "kawior".... brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękności! Te kuleczki jak "kawior" są do wykorzystania w innych deserach też! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeurocze ^^ Na pewno zrobimy kiedyś ten agarowy kawior :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko, co wyjdzie spod Twoich rąk, wygląda bajecznie. Cudowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wspaniałe deserki :D Porwałabym kilka ;)

    OdpowiedzUsuń