środa, 23 września 2015

Grzybowe gołąbki z quinoą

gołąbki wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy
Dodaj napis

Oryginalna, dietetyczna i wegańska alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków :)


 
Składniki:

kilka dużych liści kapusty
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
1 mała cebula
1 marchew
4 suszone lub świeże grzybki shitake
6 suszonych grzybków mun
2 łyżki oliwy truflowej (można zastąpić inną)
natka pietruszki
pół szklanki łuskanego słonecznika
sos sojowy bezglutenowy
pieprz kolorowy tłuczony w moździerzu lub zmielony
sól

Wykonanie:

Suszone grzyby należy mun i shitake należy wcześniej namoczyć, a następnie pokroić w cienkie paseczki, lub kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę dusimy na oliwie, dodajemy do niej grzyby mun i startą na tarce marchewkę, lekko solimy, dusimy wszystko razem, aż zmięknie, w razie potrzeby dolewając trochę wody. Ugotowany ryż i quinoę przekładamy do miski i studzimy, dodajemy namoczone i pokrojone grzyby shitake, pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik oraz podduszoną cebulkę, marchewkę i grzyby mun. Farsz doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem i solą.
Liście kapusty sparzamy we wrzątku i zawijamy w nie farsz, tak samo jak przy tradycyjnych gołąbkach. Następnie potraktować według uznania, można je obsmażyć, poddusić , ugotować na parze, lub upiec w piekarniku. Podawać same lub z ulubionym sosem.

2 komentarze: