piątek, 22 stycznia 2016

Sałatka z quinoą, roszponką i grillowanym indykiem

Idealne danie obiadowe dla wszystkich, którzy od Nowego Roku postanowili zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Dużo chudego białka, dużo witamin, niski indeks glikemiczny i zero glutenu. Podaję przepis na 2 porcje ;)

Składniki:

2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
350-400 gram sznycli z indyka
pół główki sałaty lodowej
3 garście roszponki
12 pomidorków koktajlowych
4 łyżki szczypiorku
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju ryżowego (lub innego roślinnego)
mielona słodka papryka
majeranek
pieprz
sól

Wykonanie:

Sznycle myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i olejem ryżowym, odstawiamy na 20 - 30 minut. Sałatę lodową rwiemy na kawałki mieszamy z roszponką, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze.
Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z cytryny, oleju lnianego, pieprzu i soli. Całość posypujemy szczypiorkiem i nasz dietetyczny obiad gotowy.

4 komentarze:

  1. Pycha!
    dużo masz tutaj przepisów z zastosowaniem komosy ryżowej :D będę częściej wpadać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, aż ślinka leci. Robię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, lekka i niezwykle smakowicie wyglądająca. W sam raz na drugie śniadanie w szkole lub pracy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, zdrowa i lekka sałatka. Mimo, że jest po obiedzie, zrobiłam się głodna :). Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń