środa, 13 kwietnia 2016

Miętowy mus z quinoy galaretką z maraqui

Bardzo lekki i świeży deser na coraz cieplejsze dni, super sprawdzi się latem, lub jeśli umiarkowanie lubicie słodkości ;)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
pęczek mięty
3 dojrzałe owoc maraqui
3 łyżki miodu
3 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody

Wykonanie:

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. uinoę starannie blendujemy z liśćmi mięty i dwoma łyżkami miodu. Dodajemy do niej 1/3 rozpuszczonej żelatyny, mieszamy i wkładamy do foremek. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę z maraqui. Owoce rozkrawamy na pół i ich zawartość mieszamy z łyżką miodu i pozostałą żelatyną. Wylewamy do foremek na masę z quinoy i mięty. Ponownie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka zastygnie, deser jest gotowy :)


1 komentarz: