wtorek, 6 września 2016

Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami

Od kiedy odkryłam mąkę z migdałów ziemnych (orzechów tygrysich) robię takie placuszki przynajmniej 2 razy w tygodniu z różnymi dodatkami. Jednak w zestawie z figami, podgrzanymi malinami i orzechami włoskimi podbiły moje serce, więc dzielę się z Wami przepisem ;) Placuszki te można potraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko. 

Składniki:

7 łyżek płatków quinoa
6 łyżek mąki z migdałów ziemnych
2 jajka
100 ml wody
2 łyżeczki cukru kokosowego
olej kokosowy do smażenia
2 świeże figi
1 szklanka malin
10 orzechów włoskich
1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar i kształt. 
Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić. Takim malinowym sosem polewamy każdy placek, układamy na nim plasterki świeżej figi i posypujemy orzechami. Palce lizać!

4 komentarze:

  1. Migdały ziemne? Nigdy o czymś takim nie słyszałam...
    Placuszki wyglądają pysznie, z figami - niebo w buzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity przepis, muszę go wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że to omlet ;) Domyślam się jak cudowne muszą być w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki z taką mąką muszą być wyborne :)

    OdpowiedzUsuń