wtorek, 25 października 2016

Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem

Polecam te fantastyczne i zdrowe placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić chleb :) szczególnie alergikom i osobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości.

Składniki:

pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy
3/4 szklanki mąki z czerwonej soczewicy
2 łyżki inuliny
2 łyżki curry
2 łyżki utartego w moździerzu kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka wody
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól

Wykonanie:

Mąkę z soczewicy i inulinę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy z wodą i oliwą, tak aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy cisto na 2-3 godziny. Po tym czasie mieszamy je i jeśli jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) dolewamy stopniowo więcej wody i jeszcze raz energicznie mieszamy. Ciasto wylewamy na suchą (bez dodatku tłuszczu) dobrze rozgrzaną, niewielką patelnię (ważne, aby miała dobrej jakości powłokę zapobiegającą przywieraniu). Natychmiast posypujemy quinoą i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubiona pastą kanapkową, albo z czymkolwiek na co mamy akurat ochotę, najlepiej z czymś zdrowym ;) 

Teraz w sklepie internetowym Dajar otrzymacie 10% zniżki na produkty #Ambition, wystarczy,
 że podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie widziałam podobnych placuszków! Ich wygląd zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają te placuszki. Ja bardzo lubię dodatek kuminu do dań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie przepadałam za kuminem, ale teraz dodawałabym go do wszystkiego :)

      Usuń
  3. Nie wiemy jak jest u nas z kuminem ale sądzimy, że takie placuszki bardzo by nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one muszą być pyszne! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń