Sos chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
3 duże ogórki
pół pęczka kolendry
pół pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 łyżki naturalnego octu jabłkowego
5 ostrych papryczek aji charapita (można użyć innych)
sól
Wykonanie:
Siekaną zieleninę i rozgniecione papryczki, i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Powstały w ten sposób sos mieszamy z quinoą. Ogórki obieramy , kroimy na grube kawałki i wydrążamy do połowy zagłębienie, w którym umieszczamy farsz z quinoy i chimichurri. Gotowe!
Ogórki nadziewane? Mamamia! Nigdy nie jadłam takiego wynalazku :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Bardzo lubię faszerowane warzywa, choć jeszcze nigdy nie myślałam o faszerowanych ogórkach.
OdpowiedzUsuńZrobiłam pewien postęp - kupiłam wreszcie komosę ryżową i teraz wybierać co najpierw najlepiej z niej sporządzić!
Prześlicznie wyglądają! Musimy kiedyś zrobić na przekąskę dla gości :D
OdpowiedzUsuń