niedziela, 2 października 2016

Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami

Kolejne kotlety z quinoą, które ułatwiają życie, wystarczy zrobić większą ilość na zapas, część zamrozić i w razie braku czasu pół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
350 gram mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka świeżych listków tymianku
1 łyżka świeżych listków  majeranku
1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu
kilka świeżych listków szałwii
klarowne masło
pieprz
sól

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina wody. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Naprawdę super alternatywa dla zwykłych kotlecików mielonych! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporadycznie jemy mięso bo po prostu nie mamy na nie apetytu ale w takich wersjach ze zdrowszymi dodatkami byśmy nim nie pogardziły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny, zdrowy przepis. Muszę koniecznie go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń