piątek, 13 stycznia 2017

Spring rolls z czerwoną quinoą i salsą z mango

Leżało sobie u mnie w kuchni na parapecie mango i dojrzewało, aż w końcu wymyśliłam co mam ochotę z nim zrobić i tak powstało to :)

Składniki:

4 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy
4 arkusze papieru ryżowego
1 mango
garść siekanych listków świeżej kolendry
garść siekanych listków mięty
2- 3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka soku z limonki
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka kropelek ostrego sosu aji charapita roja (można zastąpić innym np. piri-piri, lub tabasco)

Wykonanie:

Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy siekaną kolendrę, miętę, obrane listki tymianku. Mieszamy z sokiem z limonki, ostrym sosem, quinoą i doprawiamy pieprzem. Arkusze papieru ryżowego, jeden po drugim, zanurzamy na kilka sekund w misce z zimną wodą, wyjmujemy, kładziemy na blacie i gdy zmiękną nakładamy na każdy po kilka łyżek quinoy z salsą z mango i zawijamy jak krokiety. Smacznego :)

8 komentarzy: