wtorek, 24 stycznia 2017

Zupa z zielonego grochu, quinoy i natki marchewki (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie)

Całkiem prosta, smaczna i pożywna zupa z kilku składników, sama byłam nią zaskoczona ;) W dodatku można świetnie spożytkować nać od marchwi, bo aż żal takie cudo wyrzucić.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
200 gram zielonego grochu
pęczek natki marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kolorowy pieprz w ziarnach
różowa sól himalajska

Wykonanie:

Groch trzeba namoczyć na noc. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę mieszamy i wrzucamy do garnka razem z namoczonym grochem. Nalewamy tyle wody, żeby było jej dwa razy więcej niż grochu, solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż groch zmięknie, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy nie trzeba dolać trochę wrzątku. 
Gdy groch jest już miękki, odstawiamy go, aż trochę przestygnie, następnie połowę porcji wrzucamy do blendera, razem z natką marchewki (warto ją trochę posiekać). Dokładnie blendujemy i przelewamy z powrotem do garnka, doprwadzamy do wrzenia, chwile gotujemy, ale nie za długo, żeby natka nie straciła koloru. Mieszamy zupę z quinoą, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą i danie jest gotowe do zjedzenia ;)

6 komentarzy:

  1. Mmm pycha! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba i na pewno jest smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny kolorek, ciekawa ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze ie wypróbowałyśmy w ten sposób natki od marchewki więc nas zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń