niedziela, 22 października 2017

Quinotto z rydzami i nasturcją

Niedawno pojechałam odwiedzić rodziców, a mój kochany tata zrobił mi niespodziankę i wybrał się rano do lasu nazbierać dla mnie grzybków :) Przywiózł piękne rydze i ostatnie nasturcje z ogrodu, bo wie, że bardzo je lubię. Takie skarby przywiozłam do domu i zrobiłam z nich pyszny obiad. Quinotto z rydzami na maśle, do tego nasturcja i kilka listków rukoli. Pycha!

Składniki:


1 szklanka nasion kolorowej quinoy
10-12 rydzów
1 cebula
1/2 litra bulionu wołowego
5 łyżek masła klarowanego
kilka kwiatów nasturcji
kilka listków rukoli
kolorowy pieprz ziarnisty
różowa sól himalajska
Wykonanie:
Nasiona quinoy moczymy przynajmniej 2 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy dwa rydze pokrojone w kostkę i nasiona quinoy. Chwilę podsmażamy wszystko razem, mieszając cały czas. Następnie zalewamy gorącym bulionem, aż quinoa wchłonie cały płyn i zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie resztę grzybów smażymy w całości na klarowanym maśle, delikatnie je solimy. Quinotto wykładamy na talerze, lub miseczki razem z rydzami, na wierzchu układamy kwiaty i rukolę. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Robisz cudowne zdjęcia i z pewnością świetnie gotujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy tych grzybów :) Ciekawe jak smakują przygotowane według Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiała być naprawdę smakowita kompozycja :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie :-) z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Bardzo chętnie bym skosztowała porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Quinotto - jak świetnie się nazywa! A wygląda jeszcze lepiej :) Te rydze kuszą tutaj zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ale piękne danie :) Az szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, szkoda, że nie mam gdzie nazbierać tych pysznych grzybków...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli Twoje dania są tak pyszne... jak pięknie są zdjęcia... to oznacza to, że gotujesz nieziemsko :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Rydze w tym roku mnie ominęły. Nie widziałam ich :( Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń