niedziela, 1 października 2017

Sałatka z czerwoną quinoą, figami i kanaryjskim kozim serem

Ponoć 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, więc zaplanowałam na dziś pyszną, pożywną, wegetariańską sałatkę z dojrzewającym kozim serem, który przywiozłam z wakacji na Lanzarote :) Skomponowałam go ze świeżymi figami, czerwoną quinoą i migdałami do tego szczawik zajęczy, dobry dressing i sałatka gotowa. 

Składniki:

2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy
pół główki niedużej sałaty masłowej
garść listków szczawiu gajowego
120 gram koziego sera dojrzewającego w pimientonie z Lanzarote (można zastąpić polskim ;))
2 figi
garść migdałów
szczawik zajęczy do ozdoby i smaku :)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego Jerez
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól morska z Salinas de Janubio z Lanzarote (można zastąpić inną)

Wykonanie:

Liście sałaty rwiemy na kawałki i wrzucamy do 2 głębokich talerzy, dodajemy listki szczawiu gajowego, trójkątne plasterki sera, kawałki fig. Posypujemy wszystko czerwoną quinoą, migdałami i szczawikiem zajęczym. Polewamy dressingiem zrobionym z wymieszanej oliwy, octu, soli i pieprzu. Gotowe :) Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Tworzysz prawdziwe arcydzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka na wypasie :) Bardzo lubię figi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też byłam na Lanzarote, pięknie tam jest!!! A sałatka cudowna!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Figi i kozi ser, to fantastyczne połączenie, a w Twoim wykonaniu, to dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna prezentacja i pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń