Grzyby w tym roku tak obrodziły, że aż żal nie wymyślać nowych przepisów na ich wykorzystanie. Zapraszam na pyszną bezglutenową, wegetariańską tartę.
Składniki:
50 gram mąki z quinoy
50 gram mąki z tapioki
30 gram mąki ryżowej
30 gram mąki kasztanowej
80 gram masła
1 jajko
4 jajka + 1 białko
100 gram żółtego sera (np. goudy)
4 nieduże borowiki
3 podgrzybki
3 kozaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej, lub z tapioki
klarowane masło do smażenia
świeży rozmaryn
pieprz
sól
Wykonanie:
Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, jajko i masło i wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy nim formę do tarty.
Grzyby kroimy w plastry i podsmażamy na klarowanym maśle, lekko solimy. Ser ścieramy na tarce, na małych, lub średnich oczkach i mieszamy z rozbełtanymi 4 jajkami z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej. Masę jajeczno-serową doprawiamy solą pieprzem i świeżym rozmarynem, wylewamy na formę wyłożoną ciastem.
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę. Należy ją lekko wmieszać w masę jajeczno-serową, na tym układamy grzyby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, przykrywamy wierzch tarty folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekł. Po tym czasie tarta powinna być gotowa, możemy ja jeść na ciepło, lub na zimno. Smacznego!
Grzyby i tarta - jak dla mnie idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńGrzybkowa tarta wygląda bardzo przepysznie
OdpowiedzUsuńNie dosć, że tarta to jeszcze z grzybami! Ale to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzytając skład ciasta widzę, ze ciasto jest zdrowe. A farsz grzybowy to istne cudeńko :)
OdpowiedzUsuńNa widok tych grzybków zatopionych w masie az ślinka leci! Cudowna :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ależ apetyczna! uwielbiam grzyby i wszystko, do czego można je wrzucić :)
OdpowiedzUsuńNiebo na talerzu <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i jeszcze ta mąka kasztanowa w składzie... To musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńmega ciekawy przepis i przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Tarta w takim wydaniu na pewno by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńGrzybki w tej tarcie wyglądają genialnie :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuń