środa, 4 października 2017

Bezglutenowa tarta z grzybami leśnymi

Grzyby w tym roku tak obrodziły, że aż żal nie wymyślać nowych przepisów na ich wykorzystanie. Zapraszam na pyszną bezglutenową, wegetariańską tartę.

Składniki:

50 gram mąki z quinoy
50 gram mąki z tapioki
30 gram mąki ryżowej
30 gram mąki kasztanowej
80 gram masła
1 jajko
4 jajka + 1 białko
100 gram żółtego sera (np. goudy)  
4 nieduże borowiki
3 podgrzybki
3 kozaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej, lub z tapioki
klarowane masło do smażenia
świeży rozmaryn
pieprz
sól
 
Wykonanie:

Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, jajko i masło i wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy nim formę do tarty. 
Grzyby kroimy w plastry i podsmażamy na klarowanym maśle, lekko solimy. Ser ścieramy na tarce, na małych, lub średnich oczkach i mieszamy z rozbełtanymi 4 jajkami z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej. Masę jajeczno-serową doprawiamy solą pieprzem i świeżym rozmarynem, wylewamy na formę wyłożoną ciastem. 
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę. Należy ją lekko wmieszać w masę jajeczno-serową, na tym układamy grzyby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, przykrywamy wierzch tarty folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekł. Po tym czasie tarta powinna być gotowa, możemy ja jeść na ciepło, lub na zimno. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Grzyby i tarta - jak dla mnie idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzybkowa tarta wygląda bardzo przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dosć, że tarta to jeszcze z grzybami! Ale to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytając skład ciasta widzę, ze ciasto jest zdrowe. A farsz grzybowy to istne cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na widok tych grzybków zatopionych w masie az ślinka leci! Cudowna :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ apetyczna! uwielbiam grzyby i wszystko, do czego można je wrzucić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie i jeszcze ta mąka kasztanowa w składzie... To musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mega ciekawy przepis i przepiękne zdjęcia!

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta w takim wydaniu na pewno by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Grzybki w tej tarcie wyglądają genialnie :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń