sobota, 12 grudnia 2015

Bezglutenowy pierniczkowy koktajl z quinoą i karobem




W klimacie nadchodzących świąt, zrobiłam sobie ostatnio na śniadanie korzenny koktajl na gorąco ;) Wyszło całkiem ciekawie, a w połączeniu z bezglutenowym chrupkim pieczywem, masełkiem i miodkiem zapewniło mi świetny humor na resztę dnia ;)

Składniki:

2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 szklanka napoju z quinoy (lub innego mleka roślinnego)
4 płaskie łyżki karobu
1 łyżka miodu
5 goździków
5 nasion kardamonu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 ziele angielskie
3 ziarenka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Kardamon rozgniatamy i wyjmujemy nasiona, razem z goździkami, kolendrą, zielem angielskim i pieprzem mielimy w młynku. Napój z quinoy podgrzewamy z dodatkiem ugotowanej komosy ryżowej i gdy już będzie odpowiednio gorący (tak jak lubimy) przelewamy do blendera. Dodajemy miód, karob, cynamon i zmielone przyprawy. Dokładnie blendujemy, przelewamy do kubka i posypujemy startą gałką muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz