sobota, 19 grudnia 2015

Świąteczna quinoa z bakaliami :)


Dziś mam dla Was bezglutenową alternatywę dla kutii i makiełek. Pierwszy raz przygotowałam sobie quinoę z bakaliami na zeszłoroczną Wigilię, którą musiałam spędzić bardzo daleko od domu, bo aż w Peru i byłam zaskoczona jak bardzo przenosi mnie ona smakiem do Polski :)

Składniki:

1 i 1/2 szklanki białej quinoy
pół szklanki czerwonej quinoy
pół szklanki czarnej quinoy
3 suszone figi
pół pomarańczy
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki migdałów
garść rodzynek
3 łyżki miodu
1 ziarno tonki

Wykonanie:

Quinoę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie (informacje jak ugotować quinoę znajdziecie TU). Białą osobno, ponieważ gotuje się krócej, a czerwoną i czarną można ugotować razem. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, figi kroimy na pół i na plasterki. Ziarno tonki ścieramy na tarce na drobnych oczkach (jeśli nie mamy tonki możemy dodać wanilię). Quinoę odsączamy na gęstym sicie i mieszamy jeszcze gorącą z wszystkimi pozostałymi składnikami. Fanom słodyczy polecam dodać więcej miodu, niż podałam w przepisie ;) Smacznego!

www.mojpieknystol.pl
Mój piękny stół

1 komentarz: