Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości w Sylwestra, przy
świątecznym stole, albo przy okazji spotkania z przyjaciółmi, polecam to danie.
Sprawdzi się zarówno jako oryginalna przystawka, jak danie główne.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 ziemniaki
2 puszki ślimaków
5 świeżych grzybów shitake
3 szalotki
2 ząbki czosnku
ser blue stilton (lub inny z niebieską pleśnią)
klarowane masło
świeży rozmaryn
suszony tymianek
5 pręcików szafranu
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
Wykonanie:
Szafran moczymy 3 godziny w łyżce wody. Ślimaki odcedzamy z
zalewy i płuczemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (proponuję
trochę rozgotować). Odcedzamy i gnieciemy na puree, mieszamy z ugotowaną (jak ugotować quinoę) jeszcze ciepłą quinoą i szafranem, doprawiamy solą.
Szalotki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
klarowanym maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ślimaki. Solimy,
doprawiamy tymiankiem i rozmarynem. Dusimy wszystko 3 minuty i dodajemy
pokrojone w paseczki kapelusze grzybów shitake podsmażamy kolejne 7 - 8 minut
(nie za długo, żeby grzyby nie stwardniały), doprawiamy pieprzem, podajemy na
szafranowym puree z ziemniaków i quinoy, posypujemy odrobiną kruszonego sera.
www.mojpieknystol.pl
www.mojpieknystol.pl
gartulacje wyróżnienia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRównież gratuluję ;) czekają nas teraz fajne zakupy jak tylko vouchery dojdą! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGratuluję :-) Fajna propozycja i stół śliczny. :-)
OdpowiedzUsuńmniam mniam, to danie wygląda przepysznie, nawet ze ślimakami :]
OdpowiedzUsuń