Dziś taka jesienno-zimowa propozycja na fajną przystawkę,
albo kolację. Połączenie gruszki i gorgonzoli nie jest żadnym odkryciem,
dodałam do niej pieczone kasztany, a bazę oczywiście stanowi quinoa.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej quinoy
2 małe zielone gruszki
60 gram
gorgonzoli
6-8 kasztanów jadalnych
3 łyżki oleju lnianego
kolorowy pieprz
sól
Wykonanie:
Kasztany nacinamy na krzyż, obgotowujemy 15 - 20 minut w
lekko osolonej wodzie, a następnie pieczemy około 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni. Ugotowaną i ostudzoną quinoę mieszamy z olejem
lnianym, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerzyki.
Gruszkę kroimy wzdłuż na grube słupki i kładziemy na wierzch, a na nią
gorgonzolę i kawałki pieczonych kasztanów, całość oprószamy świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz