czwartek, 10 grudnia 2015

Quinoa z gruszką, gorgonzolą i pieczonymi kasztanami




Dziś taka jesienno-zimowa propozycja na fajną przystawkę, albo kolację. Połączenie gruszki i gorgonzoli nie jest żadnym odkryciem, dodałam do niej pieczone kasztany, a bazę oczywiście stanowi quinoa.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej quinoy
2 małe zielone gruszki
60 gram gorgonzoli
6-8 kasztanów jadalnych
3 łyżki oleju lnianego
kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Kasztany nacinamy na krzyż, obgotowujemy 15 - 20 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ugotowaną i ostudzoną quinoę mieszamy z olejem lnianym, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerzyki. Gruszkę kroimy wzdłuż na grube słupki i kładziemy na wierzch, a na nią gorgonzolę i kawałki pieczonych kasztanów, całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz