poniedziałek, 31 października 2016

Czerwona gruszka z czarną quinoą i granatem

Dziś proponuję prostą smaczną owocową przekąskę w sam raz na drugie śniadanie, lub podwieczorek :) Kolor tej gruszki tak mnie zachwycił, że postanowiłam ją potraktować trochę inaczej, niż tylko schować w kieszeń, a później w razie głodu pochłonąć w pośpiechu między zajęciami, albo na zakupach ;) Tak właśnie powstało to danie.

Składniki:

3 łyżki ugotowanej czarnej quinoy
1 czerwona gruszka
garść owoców granatu
1 łyżeczka dżemu malinowego
1 łyżka soku z limonki
łyżeczka miodu
świeży tymianek

Wykonanie:

Gruszkę nacinamy tak, aby wyciąć 1/3 owocu, pozostała cześć utworzy "łódeczkę" w którą możemy nałożyć quinoę wymieszaną wcześniej z sokiem z limonki i miodem. Dodajemy łyżeczkę dżemu z malin, owoce granatu i posypujemy wszystko świeżym tymiankiem. I już! Smacznego :)

piątek, 28 października 2016

Zupa krem z modrej kapusty i quinoy

Kolor mega, ale trochę dziwna ta zupa, chociaż domownik twierdzi, że całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
pół główki modrej kapusty
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek 
2/3 szklanki kefiru
1 litr wywaru warzywnego*
zakwas z buraków
ocet winny
miód
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kapustę, lekko solimy, dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem i posypaną świeżą miętą i tymiankiem. 

* ilość wywaru jest podana w przybliżeniu, ponieważ zawszę dodaję go "na oko" w zależności jaką konsystencję chcę uzyskać, w tym przypadku zależy też od wielkości kapusty ;)

wtorek, 25 października 2016

Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem

Polecam te fantastyczne i zdrowe placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić chleb :) szczególnie alergikom i osobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości.

Składniki:

pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy
3/4 szklanki mąki z czerwonej soczewicy
2 łyżki inuliny
2 łyżki curry
2 łyżki utartego w moździerzu kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka wody
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól

Wykonanie:

Mąkę z soczewicy i inulinę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy z wodą i oliwą, tak aby nie pozostawić grudek. Odstawiamy cisto na 2-3 godziny. Po tym czasie mieszamy je i jeśli jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) dolewamy stopniowo więcej wody i jeszcze raz energicznie mieszamy. Ciasto wylewamy na suchą (bez dodatku tłuszczu) dobrze rozgrzaną, niewielką patelnię (ważne, aby miała dobrej jakości powłokę zapobiegającą przywieraniu). Natychmiast posypujemy quinoą i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubiona pastą kanapkową, albo z czymkolwiek na co mamy akurat ochotę, najlepiej z czymś zdrowym ;) 

Teraz w sklepie internetowym Dajar otrzymacie 10% zniżki na produkty #Ambition, wystarczy,
 że podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE


niedziela, 23 października 2016

Śniadaniowa quinoa z brzoskwinią i suszonymi owocami

Kolejne niedzielne śniadanko, tym razem z soczystą brzoskwinią, jagodami goji i suszoną morwą. Mam nadzieję, że ten zestaw Wam się podoba. Miłego dnia :)

Składniki:

8 łyżek ugotowanej białej quinoy
3 łyżki płatków quinoa
1 łyżka płatków ryżowych
1 łyżka cukru kokosowego
pół dużej brzoskwini
1 łyżka suszonych jagód goji
1 łyżka suszonych owoców białej morwy

Wykonanie:

Płatki i quinoę słodzimy i zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy je na 5 minut, gdy napęcznieją, dodajemy suszone owoce i pokrojoną brzoskwinię. Śniadanie gotowe :) 




środa, 19 października 2016

Sałatka z czarną quinoą, śliwkami, serem maziowym i prażonymi orzeszkami piniowymi

Śliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone. 

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy
pół główki sałaty dębowej czerwonej
3 garście rukoli
5-6 śliwek węgierek
150 gram sera maziowego 
2 łyżki orzeszków piniowych
2  łyżki octu winnego z Jerez
4 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz
różowa sól himalajska

Wykonanie:

Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i  czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem z oliwy, octu, świeżo zmielonego pierzu i odrobiny soli. Do tego podajemy dobre wytrawne winko i gotowe :)

niedziela, 16 października 2016

Kawowy mini torcik z quinoy bez pieczenia, bez glutenu, bez laktozy

Nie mam pojęcia dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić kawową piankę z quinoy  z kawową galaretką i to wszystko na słodkim spodzie, którego nie trzeba piec? Może jest z tym trochę zabawy, ale wbrew pozorom to bardzo prosty przepis :) Zapraszam na lekki i aromatyczny deser. Porcja w sam raz na 2 osoby, dla większej liczby łasuchów polecam zrobić podwójną, lub potrójną ;)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
3 łyżki ekspandowanej quinoy
4 świeże daktyle
5 łyżek wiórków kokosowych
2 filiżanki dobrej kawy z ekspresu
50 ml mleka kokosowego
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżeczek cukru kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rodzynek

Wykonanie:

Zaczynamy od wykonania spodu - daktyle bez pestek blendujemy i tak powstałą masę mieszamy z wiórkami kokosowymi i ekspandowaną quinoą i wykładamy do małej (12 cm średnicy) formy, równo ugniatamy. 
Następnie przygotowujemy piankę - quinoę i mleko kokosowe starannie blendujemy (dobrze żeby te składniki były letnie, lub przynajmniej w temperaturze pokojowej), dodajemy cynamon i namoczone wcześniej rodzynki, wszystko mieszamy. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w połowie filiżanki gorącej kawy posłodzonej 3 łyżeczkami cukru kokosowego (łasuchom polecam wsypać więcej, bo nie jest zbyt słodkie) i mieszamy z masą z quinoy. Przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki, żeby pianka zgęstniała. 
W tym czasie w pozostałej gorącej kawie rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru i 3 łyżeczki żelatyny i gdy pianka będzie gotowa, a kawowa galaretka przestygnie wylewamy ją na wierzch. Wstawiamy do lodówki i gdy stężeje możemy jeść :) 

piątek, 14 października 2016

Sałatka z czerwoną quinoą i nasturcją

Moi rodzice mieli jeszcze na ogrodzie nasturcje, zebrałam więc trochę kwiatów i młodych listków na sałatkę. Uwielbiam ich lekko pikantny, przypominający nieco rzeżuchę, smak. Skomponowałam je z ogórkiem, kalarepą i czerwoną quinoą. Taka sałatka sprawdzi się świetnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Polecam :)

Składniki:

5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy
kilka liści sałaty
garść kwiatów i liści nasturcji
pół małej kalarepy
1 średni zielony ogórek
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki soku z cytryny
kolorowy pieprz
różowa sól himalajska

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i razem z nasturcją wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w słupki kalarepę i plasterki ogórków, wszystko mieszamy. Posypujemy sałatkę czerwoną quinoą, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem z oleju i cytryny.

wtorek, 11 października 2016

Quinoa z kurczakiem w zielonym curry

Dzisiaj odrobina spolszczonego orientu z quinoą, taki oto dziwny miks. To danie robię dość często bo jest szybkie, smaczne i ze składników, które zazwyczaj mam pod ręką.  

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna
1 marchew
garść suszonych grzybów mun 
kawałek pora (około 10 cm)
150 ml mleka kokosowego
3 łyżki zielonej pasty curry BG
2 łyżki oleju kokosowego
sól
szczypiorek

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy w plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy więcej pasty curry (ja lubię ostre, więc zawsze jej jeszcze trochę dodaję ;)). Posypujemy szczypiorkiem, podajemy z quinoą i danie gotowe :)

niedziela, 9 października 2016

Ogórki nadziewane quinoą z sosem chimichurri

Sos chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem. 

Składniki: 

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
3 duże ogórki
pół pęczka kolendry
pół pęczka natki pietruszki 
1 ząbek czosnku
150 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 łyżki naturalnego octu jabłkowego
5 ostrych papryczek aji charapita (można użyć innych)
sól

Wykonanie:

Siekaną zieleninę i rozgniecione papryczki, i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Powstały w ten sposób sos mieszamy z quinoą. Ogórki obieramy , kroimy na grube kawałki i wydrążamy do połowy zagłębienie, w którym umieszczamy farsz z quinoy i chimichurri. Gotowe!

Nie tylko Sylwester - bezglutenowe przekąski imprezowe

czwartek, 6 października 2016

Koktajl quinoa + brzoskwinia + śliwka

Dziś koktajl w sam raz na początek jesieni. Trochę quinoy, trochę mleka kokosowego, śliwki, brzoskwinia, czyli wszystko co mam pod ręką o tej porze roku :) Na drugie śniadanie, albo podwieczorek, rewelacja!
Składniki:
4 łyżki ugotowanej białej quinoy
pół brzoskwini
3 śliwki węgierki
50 ml mleka kokosowego
150 ml wody
mielony cynamon
Wykonanie:
Z brzoskwini i śliwek usuwamy pestki,  kroimy owoce na mniejsze kawałki i razem z quinoą wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, szczyptę cynamonu i wszystko dokładnie blendujemy. Smacznego :) 

wtorek, 4 października 2016

Delikatna sałatka z płatkami róż i ekspandowaną quinoą

Nie wiem jak u Was, ale w mojej części kraju można się jeszcze cieszyć kwiatami, więc w ogrodzie rodziców zebrałam płatki pięknie pachnącej róży które wykorzystałam do stworzenia bardzo delikatnej sałatki. Jest ona skropiona odrobiną wody różanej i neutralnym w smaku olejem ze smaczliwki ;) (awokado), aby nie zgubić naturalnego smaku kwiatów. Oczywiście wszystko posypane lekką ekspandowaną quinoą :)

Składniki:

3 łyżki ekspandowanej białej quinoy
listki z wewnętrznej części sałaty lodowej (jasnozielone i chrupiące)
2 garście płatków róż
płatki kwiatu słonecznika
kwiaty aksamitki wąskolistnej
1 łyżka wody różanej
2 łyżki oleju z awokado

Wykonanie:

Młode listki i kwiaty wrzucamy do miski, skrapiamy wodą różaną i olejem, posypujemy ekspandowaną quinoą i od razu zjadamy :)

niedziela, 2 października 2016

Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami

Kolejne kotlety z quinoą, które ułatwiają życie, wystarczy zrobić większą ilość na zapas, część zamrozić i w razie braku czasu pół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
350 gram mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka świeżych listków tymianku
1 łyżka świeżych listków  majeranku
1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu
kilka świeżych listków szałwii
klarowne masło
pieprz
sól

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina wody. Smacznego!