środa, 9 sierpnia 2017

Quinoa z tahini, jeżynami i liofilizowanym ananasem

W sam raz na śniadanko, podwieczorek, albo przekąskę ;) Idealne w taką pogodę. Proste i szybkie danie z kilku składników, gdy macie ochotę na coś pysznego, a nie chce się Wam siedzieć długo w kuchni ;)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
3-4 łyżki pasty tahini
pół łyżki płynnego miodu
2 gaście jeżyn
1 garść liofilizowanego ananasa
świeża mięta i jadalne kwiaty do ozdoby

Wykonanie:

Ugotowaną quinoę mieszamy z miodem i tahini, wykładamy ją na małe miseczki, dodajemy jeżyny i kawałki liofilizowanego ananasa. Na koniec ozdabiamy świeżą miętą i kwiatami. Teraz wystarczy zjeść równie szybko, jak zrobiono ;)

21 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i chętnie bym się wprosiła na taką pychotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ale widziałam, że u Ciebie jeszcze pyszniej :)

      Usuń
  2. Wieki już nie jadłam komosy :) Oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się to wszystko razem prezentuje :) Taka miseczka z samego rana i dzień od razu przyjemniejszy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śniadanko to ja bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie jeszcze tydzień a jeżyny będą gotowe do spożycia. teraz tylko trzeba wymyślić co z nimi zrobić. A Twój pomysł jest trafiony w 10.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wszystko trochę wcześniej, uroki mieszkania na Dolny Śląsku :)

      Usuń
  6. Jakże to wszystko ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda, mam słabość do jeżyn, szkoda tylko, że takie drogie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt mogłyby być trochę tańsze, ale i tak są warte swojej ceny.

      Usuń
  8. Lubimy takie szybkie słodkie przekąski i do tego zdrowe :) Jeżyn mamy tyyyyle od babci, że musimy je mrozić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę, może jakiś soczek zróbcie na zimę. Moja mama robiła w zeszłym roku z ciemnych winogron, był wspaniały.

      Usuń
  9. Wczoraj pierwszy raz od kilku lat kupiłam jeżyny i po ich spróbowaniu niemiło się zaskoczyłam. Były kwaśne jak cytryna. Nie wiem czy kupiłam niedojrzałe, czy taki po prostu mają smak. Ale w połączeniu z miodem i tahini na pewno smakowałyby mi o wiele bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, trafiłaś po prostu na niedojrzałe. Jeżyny muszą być bardzo ciemne, a kuleczki na nich dość duże i miękkie, wtedy są słodziutkie. Ja trafiłam na pyszne, ale na całe opakowanie też były ze trzy kwaśne.

      Usuń
    2. Tak tak, już potwierdzam :) Jeszcze w tym samym dniu kupiłam drugie pudełeczko, przetrzymałam je dodatkowo dzień na słońcu i dziś były słodziutkie, pyszne ;)

      Usuń