Quinoa, zwana również komosą ryżową jest rośliną jednoroczną
uprawianą przede wszystkim w Andach, głównie w Peru i Boliwii. W epoce
prekolumbijskiej, obok kukurydzy i ziemniaków stanowiła podstawę wyżywienia, a
Inkowie nazywali ją matką zbóż. Quinoa ma lekko orzechowy posmak, można ją spotkać
w trzech odmianach białej, czerwonej i czarnej, przy czym najdelikatniejsza
jest biała. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, natomiast jest doskonałym
źródłem białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Dlatego jest polecana osobom chorującym na celiakię, uczulonym na gluten, wegetarianom
i weganom, sportowcom, a także diabetykom (IG = 35).
A teraz trochę danych :) Google twierdzi, że 100 gram komosy ryżowej
(przed ugotowaniem) zawiera:
Wartość energetyczna (kcal) 367
|
Tłuszcz 6 g
|
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
|
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3,3 g
|
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,6 g
|
Cholesterol 0 mg
|
Sód 5 mg
|
Potas 563 mg
|
Węglowodany 64 g
|
Błonnik 7 g
|
Białko 14 g
|
Witamina A
|
14 IU
|
Wapń
|
47 mg
|
Żelazo
|
4,6 mg
|
Witamina D
|
0 IU
|
Witamina B6
|
0,5 mg
|
Witamina B12
|
0 µg
|
Magnez
|
197 mg
|
Dla ugotowanej komosy znalazłam (na stronie http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html )
takie dane:
Wartość energetyczna - 120 kcalBiałko ogółem - 4,40 g
Tłuszcz - 1,92 g
Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik - 2,8 g
Witaminy
Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna - 0.412 mg
Witamina B6 - 0.123 mg
Kwas foliowy - 42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E - 0.63 mg
Minerały
Wapń – 17 mg
Żelazo - 1,49 mg
Magnez - 64 mg
Fosfor - 152 mg
Potas - 172mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,09 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Po więcej informacji odsyłam do artykułu:
Sułkowski M., Gawlik-Dziki U.,
Czyż J., Komosa ryżowa — słabo znane pseudozboże o kosmicznych
właściwościach, "Kosmos. Problem nauk biologicznych" 2011, nr
3-4.
W formacie PDF znajdziecie artykuł
pod tym linkiem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz