piątek, 27 stycznia 2017

Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą

Zanim musiałam przejść na dietę, uwielbiałam wszelkiego rodzaju placki, takie jak tortille, podpłomyki, indyjskie chapati, naan, itp. Teraz eksperymentuję, a ten wynalazek uważam za bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;)

Składniki:

pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy
1 szklanka mąki z żółtego grochu
5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła
2/3 szklanki wody
sól

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż się dokładnie połączą i stworzą aksamitne ciasto o konsystencji gęstej śmietany, gęstsze od naleśnikowego. Ciasto wylewamy partiami na małą, suchą patelnię, nie za dużo, aby nie były za grube i porządnie opiekamy z obu stron. Placki powinny być nieco chrupiące, ale nie spalone. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Witam w klubie palckowiczów! :) Lekko chrupiące placki to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki i można je wykorzystać do wielu różnych dań. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. My lubimy placki z mąki z ciecierzycy a takiej z żółtego grochu jeszcze nie miałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń