środa, 25 października 2017

Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu

Postanowiłam przygotować coś na Światowy Dzień Makaronu, z jednej strony nie chciałam, żeby był to zwykły bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym, czy coś podobnego. Z drugiej, okazało się, że niewiele mam w lodówce, nie jestem ostatnio zbyt zorganizowana, bo zaczęłam nową pracę i jeszcze się nie przyzwyczaiłam do tego, że mam dużo mniej czasu. Zrobiłam przegląd szafek, słoików, lodówki i wpadłam na pomysł, że zrobię łazanki. Niby proste, ale dla celiaka takie danie to niekiedy marzenie. Przy okazji odkryłam, że zrobienie domowego bezglutenowego makaronu (robiłam pierwszy raz) jest banalnie proste, a jest on o niebo lepszy od tych kupnych wynalazków. Ogromnie Wam polecam ten przepis. 

Składniki:

2/3 szklanki mąki z quinoy
1/4 szklanki mąki z tapioki
2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania
1 jajko
1 żółtko
1 cebula
250 gram kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej)
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie: 

Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko i żółtko i zagniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Odstawiamy je na około 30 minut do 1 godziny.
Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku i przykrywamy spodeczkiem, żeby namokły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, lub maśle, gdy zacznie się rumienić wlewamy grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusimy wszystko razem, aż grzyby zmiękną, następnie dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, żeby nie przypalić dania. Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem.
Ciasto na makaron dzielimy na 2 części, podsypujemy mąką ryżową i wałkujemy na około 1 mm grubości. Następnie kroimy w rąby. 
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (dość krótko, w zależności od grubości 3-5 minut), odcedzamy na sicie, następnie mieszamy z kapustą z grzybami i od razu podajemy. Życzę udanego dnia makaronu :)
Tydzień Makaronu Bezglutenowego

11 komentarzy:

  1. Niesamowicie pysznie wygląda :) Wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie ma, ale daj znać kiedy wpadniesz, zrobię jeszcze raz.

      Usuń
  2. dlaczego akurat nie jesz glutenu? masz celiakię?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbowałabym taką wersję łazanek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje wszystkie dania wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadamy za łazankami ale przepis na ciasto wypróbujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jakiś rok ale tak średnio za nimi przepadam ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam, muszę zrobić, bo narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż zaburczało mi w brzuchu :) Łazanki to jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można suszyć surowe i przy gotowaniu potem się nie rozpada?

    OdpowiedzUsuń