Ponoć 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, więc zaplanowałam na dziś pyszną, pożywną, wegetariańską sałatkę z dojrzewającym kozim serem, który przywiozłam z wakacji na Lanzarote :) Skomponowałam go ze świeżymi figami, czerwoną quinoą i migdałami do tego szczawik zajęczy, dobry dressing i sałatka gotowa.
Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy
pół główki niedużej sałaty masłowej
garść listków szczawiu gajowego
120 gram koziego sera dojrzewającego w pimientonie z Lanzarote (można zastąpić polskim ;))
2 figi
garść migdałów
szczawik zajęczy do ozdoby i smaku :)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego Jerez
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól morska z Salinas de Janubio z Lanzarote (można zastąpić inną)
Wykonanie:
Liście sałaty rwiemy na kawałki i wrzucamy do 2 głębokich talerzy, dodajemy listki szczawiu gajowego, trójkątne plasterki sera, kawałki fig. Posypujemy wszystko czerwoną quinoą, migdałami i szczawikiem zajęczym. Polewamy dressingiem zrobionym z wymieszanej oliwy, octu, soli i pieprzu. Gotowe :) Smacznego!
Muszę zacząć kupować figi!
OdpowiedzUsuńTworzysz prawdziwe arcydzieła :)
OdpowiedzUsuńSałatka na wypasie :) Bardzo lubię figi :)
OdpowiedzUsuńTeż byłam na Lanzarote, pięknie tam jest!!! A sałatka cudowna!!!
OdpowiedzUsuńFigi i kozi ser, to fantastyczne połączenie, a w Twoim wykonaniu, to dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Cudna prezentacja i pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńFigi i ser to mega dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuń