środa, 25 lipca 2018

Szybka zupa meksykańska z quinoą

Szybkie obiady to dla mnie w tym miesiącu zbawienie, po pierwsze dlatego, że jest gorąco i nie chce mi się stać przy garach, po drugie dlatego, że gdy jedni są na urlopach, inni muszą pracować więcej. Ponieważ muszę spędzać więcej czasu w pracy, to zwyczajnie nie mam kiedy gotować, co niestety widać po ilości wpisów na blogu, aż żal, bo same pyszności na straganach. Mam nadzieję, że mimo wszystko mnie odwiedzać tutaj i korzystacie z moich przepisów. 
Dzisiejsza zupa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu, czas przygotowania całości, łącznie z ugotowaniem quinoy (co proponuję zrobić w międzyczasie), to maksymalnie 30 minut. W dodatku jest przepyszna, więc jeśli macie więcej niż 2 domowników w domu to zróbcie z podwójnej porcji, bo dokładki są pewniakiem.
Nie miałam akurat świeżej kolendry, ale jeśli macie i lubicie, to polecam obficie posypać nią zupę, będzie jeszcze pyszniejsza ;)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
200-250 gram mielonej wołowiny
1 cebula
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
pół litra wrzątku
kilka plasterków ostrej papryki
kumin
słodka wędzona papryka w proszku
majeranek
pieprz
sól

Wykonanie:

Mięso przesmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę i utartym w moździerzu kuminem (ilość kuminu według uznania) na klarowanym maśle. Pod koniec dodajemy plasterki ostrej papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy całość do garnka i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 10 minut, dodajemy fasolę i kukurydzę z puszki (fasolę dodaję razem z zalewą, kukurydze odsączam). Doprawiamy wędzoną papryką, dużą ilością majeranku, pieprzem i solą, doprowadzamy do wrzenia, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta możecie dać więcej wody. Zupę podajemy z ugotowaną quinoą. Smacznego :) 

5 komentarzy:

  1. Kolejna świetna propozycja 😊 Wygląda rewelacyjnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna i treściwa zupa, lubimy szczególnie dodatek fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też latem preferuje szybkie obiady :D Najczęściej są to sałatki, ale taką smakowitą zupkę również chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super zupa; mega apetyczna

    OdpowiedzUsuń