Zaczyna się wiosna, więc jest okazje, żeby świętować, a jak się świętuje to konieczne jest ciacho ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ta słodka i zdrowa rolada. Wszystkim którzy mieli okazję spróbować, bardzo smakowało. Wierzę im na słowo i deser polecam, tym bardziej, że jest całkowicie bezglutenowy, bez laktozy i bez pieczenia, dzięki czemu zachowuje maksimum wartości odżywczych. Gdyby nie pierzga pszczela, byłby wegański, ale zdecydowałam się ją dodać, nie tylko ze względu na intrygujące walory smakowe, ale również na jej zbawienny wpływ na nasze zdrowie i odporność, co na przednówku jest bardzo ważne. Zresztą trudno chyba rozstrzygnąć do końca, który składnik tego pysznego deseru jest najzdrowszy, bo wszystkie są wyjątkowe ;) Masa na roladę zrobiona jest z suszonych owoców, mielonych orzechów i nasion, a krem jagodowy przygotowałam na bazie quinoy, nasion chia i mleka kokosowego.
Składnki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
2/3 szklanki leśnych jagód (mogą być mrożone)
1 i 1/2 łyżki nasion chia
180 ml mleka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka pierzgi pszczelej
2 łyżki wyłuskanych owoców granatu
7 dużych daktyli
8 suszonych fig
3 suszone morele
garść rodzynek
50 gram migdałów
50 gram pestek dyni
50 gram nasion słonecznika
50 gram orzechów włoskich
1 łyżka siemienia lnianego
2 - 3 łyżki mąki kokosowej
kilka plasterków suszonego jabłka
pół świeżej figi
2 duże truskawki
kilka malin
kilka jagód
świeża melisa
jadalne kwiaty (u mnie begonie)
dwa orzechy włoskie
kilka ziarenek granatu
Wykonanie:
Nasiona chia należy dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić na noc, aby napęczniały. Następnego dnia quinoę blendujemy z jagodami, puddingiem
z chia, wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i
cukrem kokosowym (składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a olej roztopiony). Chowamy na godzinkę do lodówki masa powinna lekko
zgęstnieć.
Migdały, pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli masa wydaje się Wam zbyt miękka, należy dodać jeszcze trochę sypkich składników, lub łyżkę mąki kokosowej.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na matę sylikonową, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy (niezbyt cienko), a następnie zdejmujemy folię i przycinamy tak, aby uzyskać prostokąt. Można też wyłożyć prostokątną formę folią spożywczą i wylepić dno ciastem, a następnie wyjąć razem z folią.
Masę smarujemy na całej powierzchni kremem jagodowym, posypujemy pierzgą i granatem i delikatnie zwijamy w rulon odlepiając jednocześnie folię, lub matę sylikonową. Roladę wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i ozdabiamy plasterkami suszonego jabłka, świeżymi owocami, orzechami, kwiatami i listkami melisy. Oczywiście jeśli macie inne pomysły na dekorację, własna inwencja jest jak najbardziej wskazana, warto się zainspirować bogatą ofertą sklepu internetowego Agnex (u dołu znajdziecie informacje o ich aktualnej promocji).
Życzę, żeby ta pyszna i zdrowa rolada smakowała Wam tak. jak tym wszystkim którzy już ją jedli ;)
Wyglada bajecznie....Takie desery to na wystawę - szkoda jeść ale z drugiej strony kuszą by spróbować:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie trzeba zjeść! Zdjęcie na pamiątkę, a deser do brzuszka ;)
UsuńWygląda obłędnie :) Ciekawe jak smakuje :):)
OdpowiedzUsuńTeż obłędnie ;)
UsuńPysznie wygląda ta rolada. :-) Niesamowicie apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO Mój Boże to wygląda fantastycznie!!! Koniecznie przepis zapisuje i w wolnej chwili takie cudo musze zrobić. Uwielbiam Twoje przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi czytać, że podobają Ci się moje pomysły :)
UsuńO WOW ale mega! Cudowna prezentacja i magiczna kolorystyka Chetnie utonelabym w tych smakach Bardzo fajny przepis Rewelacja!!
OdpowiedzUsuńRolada wygląda bajecznie ;) zgadzam się z moją przedmówczynią, aż żal jeść...
OdpowiedzUsuńDzięki, aż trzeba jeść ;)
UsuńAle pyszności! To ja poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńNiestety już nie ma, ale jak zrobię następnym razem to zapraszam :)
UsuńZ takich składników to musiało powstać cudo :) Aż szkoda taką jeść :))
OdpowiedzUsuńNo nie będę kłamać, było pyszne ;)
Usuńale pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! Szkoda, że ostatnio brak mi czasu na robienie deserów :(
OdpowiedzUsuńDzięki, jak znajdziesz chwilę to polecam :)
UsuńGdy tylko słyszę słowo ,,rolada" to od razu robię się głodna a przed oczami mam obrazy z dziecięcych lat. Twoja wersja rolady to mistrzostwo! Dawno nie widziałam czegoś tak apetycznego! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że Ci się podoba. Dziękuję za opinię :)
UsuńJest uuuuroczo!!!! Jagodowy kolor działa na nas tak, że ślinka cieknie na klawiaturę :P Wystrój jest też cudowny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny i ślę buziaki :* :*
Usuń