Taką miałam ostatnio pyszną sałatkę na śniadanie ;) Trzeba się cieszyć szparagami póki są, a co może być lepszymi dodatkami do nich, jeśli nie jajko i czarna quinoą?
Składniki:
5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
10 główek z białych szparagów
1 jajko
kilka liści sałaty
10 plasterków ogórka
garść kiełków (rzodkiewka, lucerna)
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka siekanego koperku
pieprz
sól
Wykonanie:
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Jajko gotujemy na półmiękko i kroimy w plastry. Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy do niej plasterki ogórka, kiełki, czarną quinoę, szparagi i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem klarowanym.
Szparagi uwielbiam, więc jak dla mnie pychotka :) A zdjęcia przepiękne :)
OdpowiedzUsuńNie jadłyśmy w tym roku jeszcze szparagów a patrząc na taką sałatkę tego żałujemy ;P
OdpowiedzUsuńJak zawsze można na Ciebie liczyć, smacznie, zdrowo i sezonowo. Po prostu pysznie!!!
OdpowiedzUsuńNie szaleję za szaparagami ale Twoja sałatka wyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki z dodatkiem jajek :) Ta wygląda na bardzo pożywną :)
OdpowiedzUsuń