niedziela, 25 czerwca 2017

Quinotto z kurkami i młodym bobem (bez glutenu, bez laktozy)

Włoska kuchnia jest jedną z najlepszych i najbardziej inspirujących na świecie. Jak wiadomo do przygotowania włoskiego risotto potrzebna jest specjalna odmiana ryżu, ale ja bardzo lubię zastępować ryż quinoą. W ten sposób tworzę danie, które nazwałam quinotto. Najlepsze wychodzi zawsze z sezonowych składników, dlatego dziś przygotowałam dla Was quinotto z kurkami, młodym bobem, cebulką i rozmarynem.

Składniki:

1 szklanka nasion białej quinoy
2 szklanki kurek
1 szklanka nasion młodego bobu
1 cebula
1/2 litra bulionu wołowego
4 łyżki masła klarowanego
świeży rozmaryn
kolorowy pieprz ziarnisty
różowa sól himalajska
Wykonanie:
Nasiona quinoy moczymy przynajmniej 2 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i nasiona quinoy. Chwilę podsmażamy wszystko razem, mieszając jednocześnie. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy około 10 minut, dodajemy bób i rozmaryn i dalej dusimy, aż quinoa wchłonie cały płyn i zmięknie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i możemy podawać.

11 komentarzy:

  1. Pomysłowe i zdrowa odmiana risotto, super! Dziękuję za udział we włoskiej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, młody bób i kurki, to świetne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna propozycja :) Twoje dania zawsze mnie zaskakują i bardzo ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Miło czytać takie komentarze. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jako wielka miłośniczka bobu i kurek jestem jak najbardziej na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i ciekawe połączenie smaków :) Danie prezentuję się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią zrobię takie danie! Uwielbiam i bób i kurki :)

    OdpowiedzUsuń