niedziela, 15 października 2017

Pierś z kaczki z quinoą, smażoną pietruszką, konfiturą z jarzebiny i figą

Danie idealne na niedzielny obiad jesienią i zimą ;) Piersi z kaczki, do tego quinoa, konfitura z jarzębiny i kumkwatów (przepis na nią znajdziecie TU), do tego aromatyczna pietruszka podsmażona z kuminem i figa. Ja mogłabym jeść codziennie, a Wy?

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 piersi z kaczki
2 łyżki konfitury z jarzębiny i kumkwatów
2-3 pietruszki
1 figa
200 ml czerwonego wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu
kumin
pieprz
sól

Wykonanie:

Piersi z kaczki marynujemy przez noc w winie i rozmarynie, następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Układamy skórką do dołu na rozgrzanej patelni i wytapiamy tłuszcz, następnie przekładamy na drugą stronę i parę minut podsmażamy. Podsmażone piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (w zależności od wielkości porcji).
W tym czasie przygotowujemy pietruszki. Przecinamy je wzdłuż na 2, lub 3 części (również w zależności od wielkości). Podsmażamy na tłuszczu, który został ze smażenia kaczki, w trakcie smażenia dodajemy utarty w moździerzu kumin i trochę rozmarynu z marynaty. Na koniec dodajemy na chwilkę ćwiartki figi.
Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na plasterki.
Na talerze wykładamy ugotowaną w osolonej wodzie quinoę (TU radzę, jak gotować quinoę), na niej układamy pietruszkę i figę, obok plasterki kaczki, a na nich konfiturę z jarzębiny.
Życzę Wam miłej niedzieli ;)

9 komentarzy:

  1. Zrobićdobrą kaczkę to sztuka a Ty na pewno ją posiadasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały obiadek :) Taki prawdziwy jesienno-niedzielny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle apetycznie i jakie połączenie smaków - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ urzekło mnie to danie! Wygląda obłędnie i mimo, że jeszcze nie miałem okazji by go spróbować to zdecydowanie śmiem twierdzić, że również jadłbym codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki obiad to istna uczta królewska.Wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie wygląda bardzo apetycznie i wykwintnie, mięso różowe i na pewno soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wspaniałe dodatki do tego mięska :)

    OdpowiedzUsuń