piątek, 8 grudnia 2017

Curry z dyni i krewetek z sałatką z kolorowych warzyw i quinoą

To danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu zrobienie takiego obiadu zajmuje około 30 - 40 minut. Jesienią ważne jest dla mnie wykorzystanie sezonowych warzyw i aromatycznych rozgrzewających przypraw. Uwielbiam to curry za połączenie polskiej dyni prosto z ogródka mojej cioci i orientalnych aromatów, które rozgrzewają smakiem i wspomnieniem smaków z wakacyjnych podróży ;) Dodatkowo kolor poprawia humor nawet w najbardziej ponury listopadowy dzień. Polecam.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dyni
10 dużych krewetek
1 cebula
1 łyżka bezglutenowej pasty curry
150 ml mleka kokosowego
kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej
kawałek zielonego kalafiora romanesco
1 mała marchewka
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
mały kawałek świeżego imbiru (około 1,5 cm)
2 łyżki oleju kokosowego
2  łyżki oleju sezamowego
sok z połowy limonki
pół łyżeczki kuminu
świeżo zmielony pieprz
sól
kilka plasterków pora, lub szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Marchewkę pokrojoną w plasterki i podzielony na różyczki kalafior, gotujemy na parze, aż będą al dente. Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z podgotowanym kalafiorem i marchewką doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem zrobionym z oleju sezamowego i soku z limonki.
Krewetki oczyszczamy ale nie zdejmujemy pancerzyka, obsmażamy je na oleju kokosowym po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy je z patelni (gdy przestygną obieramy), a na ten sam olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy starty imbir i utarty w moździerzu kumin. Dorzucam dynię, sos sojowy i odrobinę wody, dusimy, aż dynia zacznie mięknąć. Dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym i redukujemy sos, aż uzyska pożądaną konsystencję, doprawiamy  świeżo zmielonym pieprzem, pod koniec duszenia dodajemy obrane krewetki.
Curry podajemy z ugotowaną quinoą i sałatką, posypujemy niteczkami z pora, lub szczypiorkiem. Smacznego :)
  Talerz i młynek do pieprzu firmy Ambition 
kupicie w sklepie Dajar. #myAmbition
dajar.pl
Teraz na hasło ZDROWA-JESIEŃ produkty firmy Ambition kupicie w sklepie Dajar z 10% rabatem
 (obowiązuje do 31.12. 2017)

10 komentarzy:

  1. Egzotyka pełną gębą curry, krewetki, quinoa i ten kosmiczny kalafior ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo kolorów na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje. Ja niestety mam uczulenie na krewetki, ale Twoje danie jem oczami :D Piękne! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie jak zawsze bardzo kolorowo i tak apetycznie :) Kusisz tym jedzonkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, zdecydowanie te kolory cieszą oko! Smak dania pewnie jeszcze bardziej poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to pysznie wygląda, a krewetki uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe danie i na pewno bardzo pyszne i aromatyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, kolorowo i na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No takiej wersji curry jeszcze nie jadłyśmy, jak zwykle ciekawie i do tego pięknie!

    OdpowiedzUsuń