Jakiś czas temu na zakupach trafiłam na bardzo fajny mix do pizzy firmy yummity. Generalnie raczej stronię od wszelkich mixów bezglutenowych, ale moją uwagę przykuł dodatek quinoy. Zerknęłam na skład i okazało się, że jest naprawdę świetny. Dla osób na przymusowej diecie bezglutenowej, odżywiających się świadomie jest to godna polecenia propozycja. Na pewno będę chciała wypróbować coś jeszcze z tej marki, a oferta jest bogata, polecam zajrzeć na ich stronę. Pizza jest smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu, jedyne do czego mogłabym się przyczepić to czas pieczenia podany na opakowaniu, moja po 7 - 8 minutach była jeszcze surowa, mimo, że stosowałam się ściśle do instrukcji. Polecam więc piec dwa razy dłużej, lub podpiec spód przed dodaniem sosu i dodatków.
Składniki:
Mix do pizzy yummity z quinoą i sorgo
160 ml wody
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
1 pomidor
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
kilka oliwek
2 małe pieczarki
mały kawałek czerwonej papryki
kilka plasterków czerwonej cebuli
2 suszone pomidory
1 szklanka startej na grubych oczkach goudy
majeranek
tymianek
pół łyżeczki brązowego cukru
sos piri-piri
pieprz
sól
Mix do pizzy mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy i przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wyrabiamy ciasto, odstawimy w ciepłe miejsce na 45 min.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki (kroimy je na plasterki) i robimy sos - podsmażamy na oliwie 1 łyżkę siekanej cebuli, dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, przyprawiamy ziołami, ostrym sosem, pieprzem, solą i cukrem, gdy pomidor się rozpadnie, a sok trochę odparuje zdejmujemy sos z ognia
Gdy ciasto odpocznie 45 minut rozwałkowujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 5 mm. Smarujemy sosem (można najpierw trochę podpiec spód), posypujemy serem i dodatkami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i wyjmujemy gdy spód zaczyna być chrupiący (u mnie był to około kwadrans).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz