Uwielbiam szparagi w każdym wydaniu, a wiosenne quinotto z nimi, dużą ilością koperku, szczypiorku, młodym szpinakiem i pysznym owczym serem to po prostu poezja. W dodatku z Vegetą Natur jest ono bardzo szybkie do przygotowania, bo nie trzeba dodatkowo gotować bulionu, wystarczy doprawić przyprawą warzywną. Idealne danie inspirowane naturą na wiosenny obiad.
Składniki:
1 szklanka białej quinoy
1 pęczek białych szparagów
80 gram owczego sera półtwardego
mały pęczek koperku
garść siekanego szczypiorku
1 szklanka liści młodego szpinaku
Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
3 łyżki masła
jadalne kwiaty, listki rukoli, zioła (dowolnie) do ozdoby
pieprz
sól
Wykonanie:
Szparagi obieramy, zdrewniałe końcówki odcinamy, resztę kroimy na plasterki i obgotowujemy w osolonej wodzie.
Koperek siekamy, szpinak obieramy z ogonów, a ser ścieramy na tarce na małych, lub średnich oczkach.
Quinoę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (jak makaron) i odcedzamy na gęstym sicie. wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy masło, przyprawiamy Vegetą (około 2 łyżeczki) i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilę, w razie potrzeby można dodać odrobię wody.
Gorącą quinoę mieszamy z obgotowanymi szparagami, koperkiem, szczypiorkiem, szpinakiem i serem.
Przekładamy na talerze posypujemy zieleniną, ozdabiamy kwiatami jadalnymi (mogą być bratki, lub lilaki). Do takiego quinuotto idealnie pasuje sok ze szparagów i jabłek z miętą, lub białe wytrawne wino.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz