środa, 30 września 2015

Bezglutenowe kluseczki cętkowane

kluski kładzione bezglutenowe z quinoą


Kluseczki cętkowane to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Super są też jako dodatek do dań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy
2 szklanki BG mąki owsianej
2 jajka
pieprz
sol
masło (lub olej roślinny)
1 mała cebulka
garść listków rukoli

Wykonanie

W dużym garnku wstawiamy wodę, tak jak na makaron. Jajka roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, doprawiamy dość mocno solą i pieprzem, stopniowo dodajemy do nich mąkę dokładnie mieszając, gdy uzyskamy jednolitą masę dosypujemy do niej ugotowaną quinoę i mieszamy.
Cebulkę kroimy na drobna kosteczkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Gdy woda w garnku zagotuje się, solimy ją i dodajemy trochę oleju roślinnego, żeby kluski się nie sklejały. Moczymy przez chwilę metalową łyżkę we wrzątku, a następnie nabieramy nią trochę ciasta i wkładamy do gotującej wody, kluseczka powinna się odkleić i spaść na dno, w ten sam sposób produkujemy następną. Należy pamiętać, żeby kluski w garnku mieszać od czasu do czasu, aby się nie przykleiły do dna. Po chwili powinny wypłynąć na powierzchnię, gotujemy je jeszcze chwile 2-5 minut w zależności od wielkości, po czym odcedzamy na sicie i wykładamy na talerz, okraszamy zrumieniona cebulką i posypujemy listkami rukoli. Pycha :)

2 komentarze:

  1. Jeszcze takich nie jadłam, a szkoda bo musza być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluseczki dobre o każdej porze dnia i nocy! Świetny pomysł na urozmaicenie tego przysmaku :)

    OdpowiedzUsuń