wtorek, 26 lipca 2016

Koktajl quinoa + porzeczki + miód

Kolejny pożywny koktajl z dodatkiem komosy ryżowej, który przygotowałam ostatnio domownikowi na szybkie śniadanie przed pracą. Wystarczy mieć w lodówce trochę ugotowanej dzień wcześniej quinoy, sezonowe owoce i kefir, a zdrowe i pożywne śniadanie jest gotowe w 3 minuty. Domownik, jako człowiek słodkolubny nie potrafi docenić naturalnego smaku porzeczek (o dziwo nie narzeka, że kiszone ogórki są kwaśne :P) więc specjalnie dla niego porządnie dosłodziłam koktajl miodem.

Składniki:

5 łyżek ugotowanej białej quinoy
200 ml kefiru
pół szklanki obranych porzeczek (czarnych, czerwonych i białych)
2 łyżki miodu

Wykonanie:

Wrzucamy wszystko do blendera i jak ja to mówię "robimy brzyy" ;) Koktajl wychodzi dość gęsty, więc jeśli wolicie bardziej płynne konsystencje można dolać trochę wody. Życzę miłego dnia :)

3 komentarze:

  1. Jutro do koktajlu dodamy komosę a co! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście taki koktajl to świetny sposób na pożywne i szybkie śniadanie. Do tego urzekł mnie jego kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koktajl musiał być pyszny - kolor ma pyszny i konsystencję pewnie też ;)

    OdpowiedzUsuń