Uwielbiam ten deser i wykorzystuję do niego wszystkie sezonowe owoce, tym razem soczyste truskawki z zaprzyjaźnionego ogródka i leśne jagody, a na wierzchu złocista kruszonka z mąki kokosowej, gryczanej, orzechów włoskich i lnu. Proste, szybkie i pyszne :)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
15 truskawek
pół szklanki jagód
2 łyżki domowej konfitury truskawkowej
25 gram oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki gryczanej
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
pół gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Quinoę mieszamy z konfiturą truskawkową i przekładamy na dno kokilek, lub większego naczynia do zapiekania. Następnie układamy warstwę owoców - jagód i połówek truskawek. Posypujemy je starą gałką muszkatołową. Z oleju kokosowego, ksylitolu, mąki kokosowej, gryczanej, zmielonych orzechów i lnu zagniatamy kruszonkę. Jej kawałki układamy na warstwie owoców i tak przygotowany deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy po około 20 minutach, gdy kruszonka się zrumieni :) Pachnie i smakuje obłędnie.
Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl
O jeju jakie to musi być dobre! Jest tu wszystko co lubimy ^^
OdpowiedzUsuńNo i te urocze kokilki! Chcemy takie :D
Wspaniałe danie! Muszę wkrótce sobie przygotować :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) ależ bym zjadła taką jedną porcję, no może dwie :P
OdpowiedzUsuńRzeczywiście dziewczyny mają racę bardzo bardzo smakowicie to wygląda. Dodajesz różnych produktów, co powoduje, ze wartość odżywcza tego deseru wzrasta. A prostota dania jeszcze bardziej zachęca do jego wykonania!
OdpowiedzUsuńMnie też podobają się te kokilki. Może zdradzisz, gdzie można nabyć takie cuda?
Dziękuję wszystkim za miłe komplementy :) Kokilki są dostępne w sklepach DUKA, ale wydaje mi się, że co sezon mają inne wzory.
UsuńSuper, że w Duka, bo sklep jest w Poznaniu.
UsuńRaczej nic odkrywczego nie powiem jeżeli stwierdzę, że wygląda cudownie! Ale taka jest prawda :) Bardzo rzadko robię kruszonki z owocami. Quinoa w takiej postaci musiała smakować obłędnie ;)
OdpowiedzUsuń