czwartek, 18 sierpnia 2016

Kotlety z quinoy z cukinią i twarogiem

No to czas na sezonowe kotlety z cukinią, bardzo fajnie skomponował się z nią twaróg, a bazą jest oczywiście quinoa. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym, ale myślę, że na niego akurat każdy ma swój sprawdzony przepis więc, rozpiszę się o samych kotletach. 

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 średnia cukinia
150 gram twarogu półtłustego
2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego
tymianek
suszona mięta
świeża bazylia
pieprz
sól
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Cukinię pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce na papkę, solimy i odstawiamy na gęstym sicie do odsączenia, po godzinie odciskamy jeszcze raz dokładnie z nadmiaru wody. Powstałą masę mieszamy z również odsączoną quinoą (dobrze jeśli będzie trochę rozgotowana), lnem, posiekaną bazylią i pokruszonym twarogiem. Przyprawiamy według uznania ziołami, solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy spłaszczone kule, które obsmażamy z obu stron na złoty kolor, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut, w międzyczasie przewracamy je na drugą stronę. Gdy się ładnie upieką podajemy je z ulubionym sosem mi świetnie pasował tu pieczarkowy :) Smacznego

2 komentarze:

  1. przepyszne połaczenie składników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie połączone składniki :)Kotleciki wyszły elegancko!
    U na również komosa ale na słodko jak zawsze :P

    OdpowiedzUsuń