niedziela, 21 sierpnia 2016

Sałatka z jeżynami, czarną quinoą i sosem z czarnego czosnku

Wygląda jak płynna czekolada, ale to wymyślony przeze mnie sos z czarnego czosnku, który doskonale komponował się ze smakiem jeżyn. Okazuje się, że sałatka wcale nie musi być nudna, może być zaskakująca w każdej nowej odsłonie, jeśli tylko postaramy się o odrobinę nietuzinkowych składników. W dodatku wbrew pozorom to danie jest banalnie proste i łatwe, jedyne utrudnienie to zdobyć wszystkie produkty :) ale da się!

Składniki:

pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy
pół sałaty rzymskiej
2 garście jeżyn
2 ogórki gruntowe
kiełki jarmużu
5 ząbków czarnego czosnku
50 ml oliwy z oliwek 
50 ml wody
1 łyżka majonezu
pieprz
sól

Wykonanie:

Sałatę rwiemy do miski, dorzucamy plasterki ogórków, jeżyny, czarną komosę ryżową i  polewamy wszystko sosem wykonanym ze zblendowanych ząbków czosnku z oliwą, wodą, majonezem, solą i pieprzem. Na wierzchu układam kiełki jarmużu i gotowe. Prawda, że proste? Polecam.

4 komentarze:

  1. Miałam właśnie pisać, że ten sos wygląda jak czekolada :) Połączenie czosnku i owoców jest odważne, a zarazem bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zajadamy jeżynki ale solo :P Sos bardzo ciekawy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarny czosnek smakuje zupełnie inaczej niż świeży, bardzo fajnie komponuje się z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa czy zamiast czosnku w ząbkach, można dodać gotowej pasty z czarnego czosnku, np takiej jak tutaj - szczegóły. Próbowałam u koleżanki, i smakuje rewelacyjnie. Nigdy nie sądziłam, że czosnek można też jeść na słodko:)

    OdpowiedzUsuń