środa, 8 listopada 2017

Bezglutenowe placki z dyni z suszonymi pomidorami i wędzoną śmietaną

Chyba nie znam osoby, która nie lubi tradycyjnych placków ziemniaczanych, ja uwielbiam te chrupiące grubo tarta, ale w sezonie dyniowym postanowiłam zrobić placki z dyni. Myślę, że wszyscy pokochają je tak jak ja, dodałam do nich suszone pomidory, jajko, mąkę quinoa i mąkę z tapioki. Usmażyłam placuszki na zloty kolor na Oleju Wielkopolskim rzepakowym i podałam z wędzoną śmietaną. Można to zrobić domowym sposobem, wystarczy kupić gęstą kwaśną śmietanę (warto sprawdzić, czy nie ma niepotrzebnych dodatków), siano i zaopatrzyć się w metalowe miski, lub foremki do pieczenia. Zapewniam Was, że warto było poeksperymentować. 

Składniki:

2 łyżki mąki quinoa
2 łyżki mąki z tapioki
2 jajka
500 gram miąższu z dyni (ja wybrałam odmianę hokkaido)
5 - 6 suszonych pomidorów
1 nieduża cebula
1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany 
siano
czarnuszka
pieprz
sól

Wykonanie:

Pomidory zalewamy gorąca wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę trzemy na tarce na małych oczkach, lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dynie trzemy na tarce na grubych oczkach, mieszamy z cebulą, solimy i odstawiamy na parę godzin, żeby puściła sok.
Śmietanę przekładamy do ceramicznej, lub szklanej miseczki. Do metalowej formy wkładamy siano i podpalamy je, nakrywamy drugim naczyniem, do którego łapiemy dym, następnie wkładamy pod nie miseczkę ze śmietaną, zostawiamy na 10 - 15 minut (Można to zrobić w kuchni, przy otwartym oknie, ale jeśli nie chcecie dymić w pomieszczeniu, warto wybrać balkon, lub ogródek). 
Dynie odciskamy z nadmiaru wody, doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane pomidory, jajka i mąkę i dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy placki i kładziemy je na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym, smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Wyjmujemy, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie podajemy z wędzoną śmietaną i posypujemy czarnuszką. Smacznego!
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

19 komentarzy:

  1. Oj to musi chrupać i smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczne te placki, porwałabym kilka na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla takich placków zdecydowania warto poeksperymentować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich nie jadłam, ale wyglądają tak cudnie, że nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia króluje :) super pomysł z wędzoną śmietaną

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze takich nie jadlam ale muszę spróbować zrobić pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla nas nowość, dzięki za inspirację! Z chęcią wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki ala ziemniaczane dyniowe-tego jeszcze nigdy nie robiłam ale z chęcią nadrobię. Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo to by nam smakowało :) Lubimy placki ziemniaczane ale zawsze jadłyśmy je na słodko, jednak czujemy, że te też by nam przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wędzona śmietana brzmi cudnie. Ciekawa jestem jak smakuje. Całe danie wygląda mistrzowsko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki intrygujący pomysł! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesteś genialna! Przepysznie to wyglada ;)

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie. Uwielbiam placki z warzyw startych na dużych oczkach, zdecydowanie bardziej mi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne i baaardzo apetyczne placuszki :) <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego pomysłu na śmietanę jeszcze nie widziałam, musi ciekawie smakować :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie złociste :) Rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie robiłam placków z dyni w ten sposób i zazwyczaj robię je w wersji słodkiej, będę musiała spróbować zrobić podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, ale te dyniowe z dodatkiem suszonych pomidorów bardzo mnie zaintrygowały i koniecznie muszę zaopatrzyć się w dynię :) I ta wędzona śmietana - bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń